PET / PETP

PET / PETP – Polyethylenterephtalat
PET er en delkrystallinsk termoplast med en god kombination af mekaniske, termiske og elektriske egenskaber, hvilket gør, at den kan anvendes meget bredt. PET-halvfabrikata fremstilles ved ekstrudering i plader, stænger og emnerør. Materialet leveres i hvid naturfarve, men findes også i sort og som forstærket med glasfibre.

PET er kendetegnet ved at have en stor styrke og stivhed, men ringe kærvslagstyrke. Den er dimensionsstabil, har lav vandabsorption, men ved længerevarende påvirkning af, eller anvendelse i varmt vand over ca. 70° kan der opstå hydrolyse. Derfor anvendes PET indenfor mekanisk konstruktion, typisk hvor der for plast er tale om relativt højt belastede emner. Ofte i kombination med krav om stor målfasthed, slidstyrke og lav friktion. PET findes også med glidemiddel (selvsmørende, PET GL, TX eller lign.), som reducerer friktionen og øger slidstyrken.

I samme familie findes PETG, der er en amorf-type, som leveres i klare og opale plader med høj slagstyrke, og som kan termoformes. PETG bruges ofte til afskærmning samt til beholdere og lign. i fødevaresektoren. PETG tåler dog ikke UV-lys.

Anvendelse
PET bruges meget indenfor elektronikindustrien. Og da PET/PETG er FDA- godkendt, er også levnedsmiddelindustrien storforbruger, ligesom det på grund af sin miljøvenlighed i stor udstrækning bruges til emballage og flasker (PET), bl.a. som erstatning for PVC.

  • Lejer
  • Tandhjul
  • Bøsninger
  • Glideskinner
  • Hvor der kræves høj termisk stabilitet og mekanisk styrke

Download

Vi lagerfører PETP og PETP GL i rundstænger, emnerør og plader.

PETPPETP GL
Massefylde g/cm³1,391,44
Kugletrykshårdhed N/mm²170160
Trækstyrke MPa9076
Elasticitetsmodul MPa26003450
Kærvsejhed KJ/m²22,5
Fugtoptagelse 50%RF %0,30,25
Anvendelsestemp. 0C-20/+105-20/+100
Udvidelseskoefficient 10-5/0C77,5
Friktion µ0,4n/a
Syre (fortyndet)++
Base
Opløsningsmiddel++
UV-lys++

+ = anvendeligt
– = ikke anvendeligt
() = begrænset anvendeligt