PC

PC – Polycarbonat
PC er et amorft materiale, som anvendes uden særlige modifikationer. Det har god stivhed og stor slagstyrke og anvendes som ruder i førerhuse og til sikring mod tyveri i forretninger, museer og lign.

Som halvfabrikata er PC mest kendt som plader med meget høj slagstyrke. Pladerne leveres til og med 15 mm tykkelse i optisk kvalitet med glat, transparent overflade. Disse plader er delvis UV-bestandige. Over 15 mm tykkelse samt i rør og rundstænger findes materialet som teknisk PC, der kun er svagt transparent. Dette er ikke UV-bestandigt. PC bruges ofte til sprøjtestøbte emner.

Anvendelse
PC anvendes i et bredt temperaturområde, men vedvarende brug i varmt vand over 60°C kan ikke anbefales, da der vil opstå hydrolyse. Påvirkning af opløsningsmidler vil udløse spændingskorrosion. PC, der kan koldbukkes op til 5 mm, anvendes, hvor der er krav til høj slagstyrke. F.eks. i forbindelse med sikkerhedsafskærmninger og lign. PC er velegnet til varmformning og bruges bl.a. til kabinetter og displays. Til generel udendørs anvendelse kan plader med ekstra UV-beskyttelse leveres.

  • Visir
  • Skilte
  • Displays
  • Afskærmninger
  • Sikkerhedsruder
  • Kabinetter

Download

Vi lagerfører PC i rundstænger og plader.

PC
Massefylde, g/cm³1,20
Kugletrykshårdhed, N/mm²110
Trækstyrke, MPa60
Elasticitetsmodul, MPa2300
Kærvsejhed, KJ/m²>30
Fugtoptagelse 50%RF, %0,08
Anvendelsestemp., 0C-40/+115
Udvidelseskoefficient, 10-5/0C6,5
Lysgennemgang, % v/3 mm86
Syre (fortyndet)+
Base
Opløsningsmiddel
UV-lys(+)

+ = anvendeligt
– = ikke anvendeligt
() = begrænset anvendeligt